Vijesti

Natjecanja učenika podižu vidljivost strukovnog obrazovanja

Podizanje vidljivosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (SOO) bila je ključna tema Partnerskog foruma ReferNet mreže koji je u Zagrebu 13. – 14. svibnja 2024. godine okupio ključne institucije u strukovnom obrazovanju diljem Europe pod okriljem Europskog centra za razvoj strukovnog obrazovanja (Cedefop).

21. 05. 2024.
Partnerski forum ReferNet mreže po prvi puta u Hrvatskoj

 Partnerski forum ReferNet mreže 2024. godine održava se uživo po prvi puta nakon pandemije COVID-19 te prvi puta u Hrvatskoj.

04. 04. 2024.
Dovršetak uspostave regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju

U prosincu 2023. godine dovršena je uspostava 25 regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju uz potporu više od 260 milijuna eura iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj.

20. 12. 2023.
#Cedefopvideoaward

#CedefopVideoAward je natječaj koji organizira Cedefop, Europski centar za razvoj strukovnog osposobljavanja (www.cedefop.europa.eu), sa sjedištem u Solunu u Grčkoj i s ciljem promicanja izvrsnosti u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (SOO) u cijeloj Europskoj uniji i izvan nje. Natječaj za 2023. dio je aktivnosti Europske godine vještina te s velikim zadovoljstvom pozivamo  učenike strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Hrvatskoj da svojim sudjelovanjem doprinesu promociji Europske godine vještina.

 

 

16. 11. 2023.
Natjecanja u strukovnim vještinama u Hrvatskoj pridružuju se proslavi Europske godine vještina 2023.

U Europskoj godini vještina Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Hrvatskoj organizirala je WorldSkills Croatia 2023, državno natjecanje za učenike u strukovnom obrazovanju, od 10. do 12. svibnja 2023. S više od 1.000 natjecatelja, mentora i prestavnika škola domaćina natjecateljskih disciplina, natjecanje WorldSkills Croatia predstavlja najveći događaj u području obrazovanja i učeničko natjecanje u Hrvatskoj, a 2023. godine odražano je po četvrti put.

06. 08. 2023.
Kurikularna reforma u strukovnom obrazovanju ulazi u završnicu

Hrvatski sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (SOO) ulazi u završnu fazu kurikularne reforme. Uz naglasak na razvoju vještina, učenju temeljenom na radu te s učenikom u središtu, novi kurikulumi uvest će korjenite promjene u nastavu strukovnog obrazovanja. Pročitajte više o ključnim porukama s nedavnih Dana strukovnih nastavnika i predviđenom utjecaju reforme na budućnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Hrvatskoj.

13. 06. 2023.
Novine o Registru Hrvatskog kvalifikacijskog okvira

Hrvatski kvalifikacijski okvir uvodi standarde zanimanja i standarde kvalifikacija koji služe kao osnova za izradu kurikuluma na svim razinama obrazovanja.

11. 12. 2022.
Mikrokvalifikacije: nove vještine za novo doba

Novi Zakon o obrazovanju odraslih, usvojen 2021. godine, predstavlja značajnu novinu u obrazovanju u Hrvatskoj na sustavnoj razini, uvodeći mikrokvalifikacije.

26. 10. 2022.
Novi sustav osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih

Novi Zakon o obrazovanju odraslih usvojen je krajem 2021. godine, pružajući pravnu osnovu za razvoj sustava osiguravanja kvalitete obrazovanja odraslih. Promjene se također odnose na strukovno specijalističko usavršavanje.

27. 04. 2022.
Uključite se u Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Ovim putem pozivamo sve  strukovne škole, nastavnike i učenike da se uključe u Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Nacionalna kontakt točka u Hrvatskoj je i ove godine Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Središnji događaj održat će se od 16. do 20. svibnja 2022. u hibridnom obliku.

03. 02. 2022.
Ispitivanje o učincima pandemije COVID-19 na obrazovanje

U svibnju i lipnju 2021. godine Institut za društvena istraživanja u Zagrebu proveo je istraživanje o utjecaju pandemije COVID-19 na obrazovanje u Hrvatskoj. Istraživanje zaključuje da su učinci pandemije na dobrobit učenika i napredak u učenju bili značajni te ističe potrebu za učinkovitim mjerama javnih politika.

20. 12. 2021.
Natjecanja učenika u strukovnom obrazovanju tijekom pandemije COVID-19

Usprkos izazovima uslijed pandemije COVID-19, natjecanje WorldSkills Croatia 2021. održano je uživo od 11. do 13. svibnja u Zagrebu za više od 300 učenika strukovnog obrazovanja u 43 natjecateljske discipline.

20. 10. 2021.
#Cedefop Photo Award 2021
Poziv učenicima strukovnog obrazovanja

Europski centar za razvoj strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (Cedefop) poziva učenike strukovnog obrazovanja da se prijave na fotografski natječaj #CedefopPhotoAward.

22. 09. 2021.
Potresi otežavaju nastavu u strukovnom obrazovanju
Potresi su uzrokovali oštećenja infrastrukture ustanova za strukovno obrazovanje

Potresi u Zagrebu i Petrinji, koji su se dogodili u proljeće i zimi 2020. godine, uzrokovali su teškoće u obrazovnom procesu na svim razinama, uključujući i strukovno obrazovanje i osposobljavanje (SOO).

20. 05. 2021.
Ispitivanjem nastavnika do učinkovitije nastave na daljinu
Podrška poučavanju u šk.god. 2020./2021. planira se na temelju potreba i prijedloga nastavnika

Od ožujka do lipnja 2020. godine, tijekom pandemije Covid-19 i prijelaza škola na nastavu na daljinu, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) provela je ispitivanje o iskustvima, stavovima i potrebama povezanima s nastavom na daljinu u Hrvatskoj. 

14. 12. 2020.
3D tehnologija pomaže u zaštiti zdravstvenih radnika u pandemiji virusa Covid-19
Strukovno obrazovanje i osposobljavanje pridružuje se inicijativi #studentipomažu

Na početku pandemije Covid-19 hrvatski zdravstveni sustav suočio se s globalnim manjkom medicinskih potrepština poput rukavica, maski i dezinficijensa koji štite zdravstvene radnike od zaraze virusom SARS-CoV-2. U ožujku 2020. godine brojne ustanove za strukovno obrazovanje priključile su se inicijativi izrade zaštitnih vizira pomoću 3D tehnologije.

28. 10. 2020.
Europski indeks vještina 2020.
Hrvatska bilježi rezultat sličan Njemačkoj, Austriji i Ujedinjenom Kraljevstvu

Europski centar za razvoj strukovnog osposobljavanja (Cedefop) predstavio je drugo izdanje Europskog indeksa vještina (eng. European Skills Index) za 2020. godinu koji omogućuje ciljano mjerenje učinkovitosti sustava vještina 27 zemalja članica Europske unije (EU), Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske, Norveške i Islanda. S ukupno 62 boda Hrvatska je zauzela 18. od 31 mjesta u Europskom indeksu vještina 2020.

03. 07. 2020.
Virtualna nastava u strukovnom obrazovanju podržava inicijativu #ostanidoma
Učenje na daljinu doprinosi sprečavanju širenja virusa Covid-19

Od 16. ožujka 2020. godine, hrvatski učenici na svim razinama obrazovanja, uključujući strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, uključuju se u virtualnu nastavu od kuće, sukladno odluci Vlade i smjernicama Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tri tjedna nakon prvog zabilježenog slučaja zaraze virusom Covid-19 u Hrvatskoj i nakon proglašenja epidemije, obrazovna zajednica u Hrvatskoj uspostavila je virtualnu nastavu u svega pet dana.

19. 06. 2020.
Upisi u srednje škole otkrivaju veći interes za strukovno obrazovanje
Nacionalne kampanje promiču upis u programe redovitog strukovnog obrazovanja

U srpnju 2019. godine Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGO) pokrenuli su nacionalne kampanje za promicanje strukovnog obrazovanja tijekom glavnog upisnog razdoblja u srednje škole. Podaci o upisima ukazuju na povećani udio učenika u redovitom strukovnom obrazovanju što pokazuje da strukovno obrazovanje postaje prvi izbor za mnoge učenike pa i odlikaše.

24. 04. 2020.
Cedefop je objavio kratki pregled strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj
Nove publikacije objavljene su povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Cedefop je objavio publikaciju Strukovno obrazovanje i osposobljavanje u Hrvatskoj: Kratki pregled (Vocational education and training in Croatia: Short description) i brošuru Strukovno obrazovanje i osposobljavanje u fokusu: Hrvatska (Spotlight on VET: Croatia). 

Image copyright: © istock/phant

30. 03. 2020.
WorldSkills Croatia 2019.
Novi model natjecanja učenika strukovnih škola predstavljen 2019. godine

Više od 580 učenika strukovnih škola omjerilo je svoje vještine u 43 discipline na  natjecanju WorldSkills Croatia. Po prvi put uvedeno je natjecanje učenika s teškoćama, međusektorske discipline i natjecanje u tehnološki naprednim područjima poput robotike i mehatronike. Ovogodišnje natjecanje naglasak je stavilo na praktične vještine i timski rad te privuklo više od 10,000 posjetitelja.

02. 03. 2020.
Plenarni sastanak ReferNet mreže
17. godišnji Plenarni sastanak održava se od 5.-7. veljače 2020. u Grčkoj

Predstavnice Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) i Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) sudjelovat će na 17. godišnjem Plenarnom sastanku ReferNet mreže od 5.-7. veljače 2020. u Solunu (Thessaloniki) u Grčkoj.

03. 02. 2020.
Članak o Hrvatskoj u Cedefop-ovom časopisu Skillset and match
Skillset and match (Cedefop-ov časopis o strukovnom obrazovanju) – siječanj 2020.

Povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, Cedefop je objavio članak o strukovnom obrazovanju u Hrvatskoj, pod nazivom Revamping vocational education and training in Croatia, u siječanjskom izdanju svoga časopisa Skillset and match.

31. 01. 2020.
Strukovno obrazovanje i osposobljavanje u Europi
Novi online alat Europskog centra za razvoj strukovnog obrazovanja (Cedefop)

Cedefop je objavio online bazu informacija o strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Europi koja pruža informacije o nacionalnim sustavima strukovnog obrazovanja u zemljama članicama EU, Islandu i Norveškoj.

11. 12. 2019.
Reforma strukovnih kurikuluma vraća strukovno obrazovanje u fokus
Dvije ključne inicijative za modernizaciju obrazovanja reformiraju strukovni i općeobrazovni dio kurikuluma

Kao središnja inicijativa Programa razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za razdoblje od 2016. do 2020. godine, projekt modernizacije strukovnog obrazovanja upotpunjuje reformu općeg obrazovanja koja se istovremeno provodi na nacionalnoj razini.

27. 09. 2019.
Proglašeni finalisti natjecanja #CedefopPhotoAward 2019

U završnicu natjecanja ušle su ekipe iz Hrvatske, Austrije i Rumunjske, a online glasovanje za pobjednika održat će se tijekom četvrtog Europskog tjedna vještina (#EUVocationalSkills) od 14. do 18. listopada 2019.

Strukovne vještine su svuda oko nas!

Kompetencije koje se osiguravaju strukovnim obrazovanjem moraju biti prepoznate i potrebne na tržištu rada.

03. 07. 2019.
Strateški okvir promocije cjeloživotnog učenja u Republici Hrvatskoj 2017.-2020.

Predstavljeno istraživanje Obrazovanje odraslih u Hrvatskoj 2017. i Strateški okvir promocije cjeloživotnog učenja u Republici Hrvatskoj 2017.-2020.

19. 03. 2018.
Uvođenje mirkoračunala u obrazovni sustav

Projekt PROMikro koristi mikroračunala za uvođenje digitalne pismenosti u osnovne škole i izvannastavne aktivnosti

19. 03. 2018.
Obrazovanje za uspješniju intergraciju migranata

Prije dva desetljeća Hrvatska je primila više od pola milijuna izbjeglica susjednih zemalja pogođenih ratom te ima značajno iskustvo u prihvatu migranata. Uslijed nedavne izbjegličke krize, Hrvatska se suočila s manjim brojem migranata s područja Bliskog istoka.

19. 03. 2018.
Dualno obrazovanje u fokusu

S obzirom na potrebu za povećanjem niske zapošljivosti radnika sa strukovnim kvalifikacijama, strukovno obrazovanje i osposobljavanje u Hrvatskoj, a osobito dualno obrazovanje, u 2017. godini je privuklo značajnu pozornost donositelja odluka i ključnih dionika.

19. 03. 2018.
15. srpnja - Svjetski dan vještina mladih

Svjetski dan vještina mladih pokrenula je 2015. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda, a slavi se 15. srpnja. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih s radošću sudjeluje u promociji ovog važnog datuma za strukovno obrazovanje i osposobljavanje.

14. 07. 2017.
Poziv na sudjelovanje u #Cedefop Photo Award 2017

I ove godine Europska komisija organizirat će #Cedefop Photo Award, u sklopu Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, na kojemu mogu sudjelovati i hrvatski učenici te potencijalno osvojiti vrijedne nagrade!

14. 06. 2017.
Stručni skupovi o samovrjednovanju strukovnih škola

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je uz potporu Erasmus + projekta „Potpora nacionalnim referentnim točkama za Europsko osiguravanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (EQAVET NRP)“ održala od 13. 3. do 27. 3. 2017. godine 4 regionalne radionice za nastavnike i ravnatelje strukovnih škola o samovrjednovanju.

27. 04. 2017.
Samovrjednovanje u strukovnim školama

Proces samovrjednovanja strukovnih škola u RH, kao dio sustava osiguranja kvalitete, razvijen je u skladu s preporukama Europskog referentnog okvira za osiguranje kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (EQARF-VET), a hrvatske škole provode samovrjednovanje sukladno Zakonu o strukovnom obrazovanju.

02. 10. 2015.
Kurikularna reforma

U ponedjeljak, 2. veljače 2015, s radom je započela sedmeročlana Ekspertna radna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje.

16. 03. 2015.
Publikacije ReferNet Hrvatska

Izrađene prve publikacije u sklopu ReferNet-a Hrvatska.

02. 02. 2015.
Digitalizacija škola u Hrvatskoj

U posljednjih nekoliko godina postoji velik broj inicijativa usmjerenih na podizanje i unapređenje razine digitalizacije škola. Temeljnu infrastrukturu za primjenu novih tehnologija koje se koriste u obrazovnom i istraživačkom sustavu RH razvija i održava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta oslanjajući se na Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu - CARNet i Sveučilišni računski centar - Srce.

22. 12. 2014.
Donesena Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije

Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske donesena je na 14. sjednici Hrvatskog sabora 17. listopada 2014.

21. 10. 2014.
Održana radionica dionika u strukovnom obrazovanju

Održana radionica ReferNeta Hrvatska s predstavnicima dionika u strukovnom obrazovanju.

15. 01. 2014.
Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije

Javna rasprava o novoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije završila je 15. studenoga 2013. godine, a njeno usvajanje se očekuje tjekom 2014. godine.

12. 01. 2014.
ReferNet Hrvatska

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih potpisala je dvogodišnji partnerski ugovor s Cedefopom, Europskim centrom za razvoj strukovnog obrazovanja iz Soluna, kojim je Odjel za međunarodnu suradnju i projekte Agencije dobio ulogu ReferNet-a Hrvatska.

21. 11. 2013.

Posljednje vijesti

Podizanje vidljivosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (SOO) bila je ključna tema Partnerskog foruma ReferNet mreže koji je u Zagrebu 13. – 14. svibnja 2024. godine okupio ključne institucije u strukovnom obrazovanju diljem Europe pod okriljem Europskog centra za razvoj strukovnog obrazovanja (Cedefop).

 Partnerski forum ReferNet mreže 2024. godine održava se uživo po prvi puta nakon pandemije COVID-19 te prvi puta u Hrvatskoj.

U prosincu 2023. godine dovršena je uspostava 25 regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju uz potporu više od 260 milijuna eura iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj.

#CedefopVideoAward je natječaj koji organizira Cedefop, Europski centar za razvoj strukovnog osposobljavanja (www.cedefop.europa.eu), sa sjedištem u Solunu u Grčkoj i s ciljem promicanja izvrsnosti u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (SOO) u cijeloj Europskoj uniji i izvan nje. Natječaj za 2023. dio je aktivnosti Europske godine vještina te s velikim zadovoljstvom pozivamo  učenike strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Hrvatskoj da svojim sudjelovanjem doprinesu promociji Europske godine vještina.

 

 

Rss feed

From January 2024, a single-window information system, the national adult education platform KURSUOK, is accessible to all people w

Estonia is about to implement a significant education reform: the extension of the compulsory education age from 17 to 18 years.

Cedefop has released the updated national "Vocational Education and Training (VET) Policy Briefs 2023".

In a significant step towards bolstering Denmark's green transition, the Ministry of Children and Education announced a comprehensive new agreement focused on enhancing vocational education.