Usprkos izazovima uslijed pandemije COVID-19, natjecanje WorldSkills Croatia 2021. održano je uživo od 11. do 13. svibnja u Zagrebu za više od 300 učenika strukovnog obrazovanja u 43 natjecateljske discipline.

Državno natjecanje u strukovnim vještinama okupilo je 29 ustanova za strukovno obrazovanje koji su bili domaćini natjecateljskih disciplina i 156 članova prosudbenih povjerenstava. Više od 30 partnera, uključujući poduzeća, Hrvatsku obrtničku komoru i Grad Zagreb, podržalo je događaj. Natjecanje je organizirano na više od 16 000 m2 Zagrebačkog velesajma uz stroge zdravstvene i sigurnosne mjere. Kao najveće regionalno natjecanje u strukovnim vještinama i jedno od rijetkih organiziranih uživo u svijetu te prvo veliko događanje u zatvorenom prostoru organizirano u Hrvatskoj nakon početka pandemije COVID-19, događaj je u lipnju predstavljen u okviru mreže WorldSkills International kao primjer dobre prakse organizacije natjecanja u doba pandemije.

Državno natjecanje u strukovnim vještinama 2021. godine ponovno se odvija uz strogi protokol zdravstvene zaštite
Nakon otkazivanja natjecanja WorldSkills Croatia 2020. na početku pandemije, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) pripremila je Pravila i upute za organizaciju i provedbu natjecanja učenika strukovnih škola u šk. god. 2020./2021. te protokol za zdravstvenu zaštitu, uključujući mjere fizičkog distanciranja i zdravstvene mjere koji podrazumijevaju nošenje maski i obavezno testiranje na SARS-CoV-2 za sve sudionike. Budući da posjetiteljima nije bio dopušten posjet događaju, natjecanje su mogli pratiti putem prijenosa uživo na društvenim mrežama u svrhu promicanja strukovnog obrazovanja, kao temeljne misija natjecanja u strukovnim vještinama u Hrvatskoj. Organizirano je online glasovanje kako bi se potaknuo interes za virtualne sajmove radova učenika s teškoćama u strukovnom obrazovanju, vježbačke tvrtke i međusektorski sajam, u kojem je sudjelovalo 7.000 glasača koji su odabrali najbolji proizvod/projekt učenika u strukovnom obrazovanju. Novi središnji informacijski sustav za natjecanja, predstavljen na natjecanju WorldSkills Croatia 2021., olakšao je prijavu i obradu rezultata natjecanja.

Predstavljanje vještina učenika u strukovnom obrazovanju
Godine 2021. natjecanje WorldSkills Croatia nadišlo je ciljeve promocije strukovnih vještina, umrežavanja s poduzećima i poslodavcima te promicanja izvrsnosti, inovacija i poduzetništva u strukovnom obrazovanju. Prema Preporukama za realizaciju ishoda učenja u školskoj godini 2020./2021. Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, usvajanje praktičnih vještina u strukovnom obrazovanju značajno je narušeno tijekom pandemije COVID-19, kao posljedica zatvaranja škola i poduzeća koji provode učenje temeljeno na radu za učenike u strukovnom obrazovanju u stvarnom radnom okruženju. U takvim okolnostima natjecanje WorldSkills Croatia 2021. pružilo je jedinstvenu priliku učenicima, mentorima i poduzećima da surađuju, vježbaju i prikažu strukovne vještine u stvarnim uvjetima.