29. prosinca 2020. godine, razorni potres (6,2 ML) pogodio je središnju Hrvatsku, s epicentrom u blizini grada Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Nekoliko prethodnih potresa i brojni snažni naknadni potresi uništili su brojne kuće i prouzrokovali tešku štetu javne infrastrukture, uključujući škole:

• otprilike 40% osnovnih i srednjih škola proglašeno je trajno ili privremeno neuseljivim;
• 3 od 12 ustanova za strukovno obrazovanje pretrpjele su najtežu štetu u usporedbi s ostalim obrazovnim institucijama.

Vlada je proglasila prirodnu katastrofu u Sisačko-moslavačkoj županiji i dvjema susjednim županijama. Ranije te godine, 22. ožujka 2020., razoran potres također je pogodio Zagreb (5,5 ML), prouzročivši ozbiljnu štetu u glavnom gradu i ustanovama za strukovno obrazovanje. Posljedično, učenici pogođenih škola premješteni su na druge prostore, s obzirom da su škole i dalje oštećene ili se obnavljaju.

Javne politike osiguravaju kontinuitet nastave
Nakon potresa, početak drugog polugodišta školske godine odgođen u slučaju manjeg broja škola, dok je većina učenika pratila nastavu na daljinu. U svrhu potpore nastavi na daljinu u pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je u siječnju 2021. oko 130.000 eura za udžbenike za potrebe nastavnika i učenika te digitalnu opremu poput prijenosnih računala, računala i tableta. Tijekom siječnja i veljače održano je nekoliko online radionica o psihosocijalnoj podršci za suočavanje s krizama za nastavnike i stručno osoblje iz županija pogođenih posljednjim razornim potresom, kao i potresom u Zagrebu ranije te godine. Ministarstvo je također učenike s područja pogođenog potresom u prosincu oslobodilo troškova smještaja u učeničkim domovima.

Do ožujka 2021. godine, većina ustanova koje su pretrpjele manju štetu potpuno su obnovile svoje objekte, dok je obnova teško oštećenih ustanova još uvijek bila u tijeku ili u procesu nabave građevinskih radova. Ministarstvo je također najavilo dodatnu podršku obnovi iz sredstava Europskog fonda solidarnosti.

Obrazovnim ustanovama diljem Hrvatske poduzele su mjere kako bi se pripremile za moguće potrese u budućnosti jačanjem sigurnosnih mjera, osposobljavanjem nastavnika i učenika za slučajeve hitne evakuacije, provođenjem vježbi evakuacije i revidiranjem planova evakuacije i spašavanja, prema potrebi.

Više informacija
Ministar Fuchs s predstavnicima Sisačko-moslavačke županije o obnovi škola stradalih u potresu
Huawei Technologies donirao tablete i knjige školama u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije