Na početku pandemije Covid-19 hrvatski zdravstveni sustav suočio se s globalnim manjkom medicinskih potrepština poput rukavica, maski i dezinficijensa koji štite zdravstvene radnike od zaraze virusom SARS-CoV-2. U ožujku 2020. godine brojne ustanove za strukovno obrazovanje priključile su se inicijativi izrade zaštitnih vizira pomoću 3D tehnologije.

Pored korištenja vlastitih 3D pisača, ustanove za strukovno obrazovanje pokazale su izuzetnu snalažljivost te surađivale s lokalnim knjižnicama, osnovnim i visokoškolskim institucijama, tvrtkama i lokalnim organizacijama civilnog društva u posudbi 3D pisača, prikupljanju sredstava iz zajednice, nabavi sirovina za proizvodnju te distribuciji zaštitnih vizira u bolnice, domove zdravlja i hitne službe. Lokalni obrtnici, poduzeća i nekoliko velikih tvrtki ubrzo su podržali inicijativu proizvodnjom 3D-printanih zaštitnih vizira te osiguravanjem potrebnih materijala i dezinficijensa za sigurnu distribuciju zdravstvenim radnicima. Od početka inicijative mnoge bolnice pokazale su veliki interes za zaštitne vizire te je uspostavljena izravna suradnja na lokalnoj razini.

Jedan student potaknuo „viralni“ angažman u zajednici
Inicijativa za izradu zaštitnih vizira za zdravstvene radnike potekla je od jednog studenta Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB) koju je ubrzo proširila Hrvatska studentska zajednica. Prvotni dizajn zaštitnih vizira prilagođen je prema primjeru otvorenog izvora 3D tehnologije češke tvrtke Prusa, proizvođača 3D pisača. Brojne ustanove za strukovno obrazovanje potom su primijenile različite primjere otvorenog dizajna u tisku zaštitnih vizira.

Zaštitni vizir sastoji se od 3D-printanog okvira koji nosi prozirnu zaštitnu foliju i elastičnu traku za pričvršćivanje. Tisak jednog zaštitnog vizira traje otprilike dva sata, a zdravstveni radnici ih nose uz uobičajene medicinske maske radi dodatne zaštite usta, nosa i očiju. Nastavnici u ustanovama za strukovno obrazovanje izrazili su oduševljenje inicijativom i istaknuli važnost solidarnosti na lokalnoj razini tijekom globalne krize, dijeljenja resursa, opreme i vještina iz otvorenih izvora u svrhu pomoći zdravstvenim radnicima koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv pandemije.