U Europskoj godini vještina Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Hrvatskoj organizirala je WorldSkills Croatia 2023, državno natjecanje za učenike u strukovnom obrazovanju, od 10. do 12. svibnja 2023. S više od 1.000 natjecatelja, mentora i prestavnika škola domaćina natjecateljskih disciplina, natjecanje WorldSkills Croatia predstavlja najveći događaj u području obrazovanja i učeničko natjecanje u Hrvatskoj, a 2023. godine odražano je po četvrti put.

Pod mentorstvom 400 strukovnih nastavnika, 405 učenika sudjelovalo je u 46 natjecateljskih disciplina tijekom tri dana u simuliranom radnom okruženju koje se prostiralo na 16.000 m² Zagrebačkog velesajma. Natjecanja u vještinama obuhvatila su tradicionalna strukovna zanimanja, poput frizerstva, zidarstva, slastičarstva i cvjećarstva, kao i tehnološki progresivne discipline poput administracije IT sustava, CNC i CAD-CAM tehnologija te robotike. Natjecanje WorldSkills Croatia predstavlja talente i vještine učenika u strukovnom obrazovanju, potičući ih da unaprijede vještine i teže izvrsnosti u svojem zanimanju. Dodatno, natjecanje ističe doprinos nastavnika i škola pružanju kvalitetnog obrazovanja i iskustava učenja.

Glavni ciljevi natjecanja WorldSkills Croatia su jačanje veza između strukovnih škola, tvrtki i poslodavaca, poticanje ulaganja u obrazovanje i osposobljavanje, povećanje zapošljivosti osoba sa strukovnim kvalifikacijama te podizanje svijesti o važnoj ulozi tvrtki u ostvarenju ishoda učenja u strukovnom obrazovanju. Dvije trećine svih strukovnih škola u Hrvatskoj sudjelovale su u natjecanju, dok je 28 strukovnih škola bilo domaćin natjecateljskih disciplina osiguravši potrebne materijale i logistiku. Partnerstvo dionika obrazovanja i tržišta rada bilo je ključno za organizaciju događanja, uključujući podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Grada Zagreba i Hrvatske obrtničke komore. 42 tvrtke podržale su događanje donacijama u opremi, potrošnom materijalu i nagradama za natjecatelje. Međunarodnoj dimenziji natjecanja WorldSkills doprinijeli su natjecatelji iz Belgije, Mađarske, Poljske, Njemačke i Crne Gore, uz posjete delegacija iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

WorldSkills Croatia također služi kao platforma za predstavljanje raznolikosti zanimanja i mogućnosti na tržištu rada za osobe sa strukovnom kvalifikacijom, podizanje vidljivosti i promicanje privlačnosti strukovnog obrazovanja i zanimanja povezanih sa strukovnim obrazovanjem kao relevatnog izbora karijere za tržište rada. Ova inicijativa također prati ciljeve Europske godine vještina, doprinoseći široj misiji promicanja vještina i prepoznatljivosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Dosljedna promocija potrebna je kako bi se održao visok udio sudjelovanja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Hrvatskoj (70% u 2021.), odgovorilo na potrebe tržišta rada i naglasio značaj strukovnog obrazovanja za gospodarstvo. Osnovnoškolci, njihovi roditelji i poslodavci glavne su ciljane skupine promocije strukovnog obrazovanja putem natjecanja WorldSkills Croatia. U okviru natjecanja Hrvatski zavod za zapošljavanje organizirao je radionice za savjetovanje o karijeri za učenike osnovnih škola. Osim toga, natjecateljske discipline ponudile su raznolike aktivnosti u okviru koncepta "Isprobaj vještinu" koje su posjetiteljima omogućile da iskušaju praktične vještine povezane s određenim zanimanjima. Događaj je privukao više od 5.000 posjetitelja, uključujući 1.100 učenika osnovnih škola iz cijele zemlje. Također, najavna kampanja natjecanja WorldSkills Croatia dodatno je pridonijela privlačnosti strukovnog obrazovanja i zanimanja.

Pogledajte video o natjecanju WorldSkills Croatia 2023.!