Više od 580 učenika strukovnih škola omjerilo je svoje vještine u 43 discipline na  natjecanju WorldSkills Croatia. Po prvi put uvedeno je natjecanje učenika s teškoćama, međusektorske discipline i natjecanje u tehnološki naprednim područjima poput robotike i mehatronike. Ovogodišnje natjecanje naglasak je stavilo na praktične vještine i timski rad te privuklo više od 10,000 posjetitelja.

Novi model natjecanja učenika strukovnih škola, koji je razvijen u školskoj godini 2018./2019., unaprijedio je natjecanja u strukovnom obrazovanju s obzirom na postojeće izazove i primjere dobre prakse poput EuroSkills i WorldSkills natjecanja. Reforma modela natjecanja odnosi se na relevantnost disciplina i izradu zadataka, vrednovanje natjecatelja, vidljivost, uključivanje poslovnog sektora te povećanje potencijala za profesionalno usmjeravanje, buduće zapošljavanje i promicanje strukovnih vještina i zanimanja.

Novi model restrukturirao je natjecateljske discipline i osigurao zastupljenost svih sektora u strukovnom obrazovanju. Uz doprinos poslodavaca, tehnički opisi i modeli zadatka razvijeni su za svaku disciplinu te su usklađeni s nastavnim planovima i programima, odnosno kurikulumima koji se provode u strukovnom obrazovanju kao i suvremenim industrijskim standardima. Ključni otklon od dosadašnjeg modela natjecanja predstavljaju orijentacija novog modela na vještine, ukidanje teorijskih zadataka i poticanje timskog rada. Novi model također je unaprijedio transparentnost i nepristranost natjecanja kroz raniju objavu primjera zadataka za natjecanje, razrađene metode vrednovanja i poboljšanu strukturu organizacije natjecanja.

Iznimni uspjeh natjecanja WorldSkills Croatia 2019. godine

Od 27.-28. ožujka 2019. godine Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) organizirala je nacionalno natjecanje u strukovnom obrazovanju WorldSkills Croatia u šest paviljona najvećeg sajamskog prostora u Hrvatskoj. U natjecanje su se uključile 34 strukovne škole i 20 tvrtki, kao i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Hrvatska obrtnička komora. Događanje je privuklo visoku medijsku vidljivost u čitavoj zemlji uz posjet Predsjednice Republike Hrvatske.  

Natjecanja u strukovnom obrazovanju održavaju se već 20 godina, a 2019. godine po prvi put su održana po novom modelu natjecanja učenika strukovnih škola. Tijekom dva dana natjecanja više od 580 učenika natjecalo se u 43 discipline i tri sajma uz 400 mentora i 210 članova prosudbenih povjerenstava. Učenici su pokazali izvrsnost u strukovnim vještinama pred više od 10,000 posjetitelja.

S ciljem poticanja upisa u strukovno obrazovanje, učenici osnovnih škola iz čitave zemlje posjetili su natjecanje te sudjelovali u profesionalnom usmjeravanju i aktivnosti Isprobaj vještinu. Natjecanje WorldSkills Croatia 2019. godine time je postao ključni događaj za promicanje privlačnosti i izvrsnosti strukovnog obrazovanja. Nakon natjecanja, tijekom ljetnog upisnog roka u srednje škole, uslijedila je nacionalna kampanja za promicanje strukovnog obrazovanja pod sloganom Strukovne vještine su svuda oko nas. Odaberite strukovno obrazovanje!

Saznajte više:

Službena mrežna stranica WorldSkills Croatia

Video najava natjecanja